Raspuns la scrisoarea deschisă adresată Sindicatului

Raspuns la scrisoarea deschisă adresată Sindicatului

Răspuns la scrisoarea deschisă adresată Sindicatului Independent al Aeroportului

Internațional „Avram Iancu” Cluj R.A. de către reprezentanții Consiliului Județean Cluj

Stimate doamne și stimați domni,

Am citit cu interes scrisoarea dumneavoastră și vă asigurăm că suntem responsabili și conștienți de fiecare afirmație sau acțiune pe care le întreprindem.

Ca dovadă că suntem foarte receptivi la sugestiile primite din partea dumneavoastră, vă comunicăm punctual următoarele:

  • Dorim să lăsăm instituțiile statului român să decidă în dosarele penale la care faceți referire, prin sentințe definitive și irevocabile, după epuizarea tuturor căilor de atac. Până atunci însă dorim să respectăm cu desăvârșire prezumția de nevinovăție pe care fiecare cetățean al României și al Uniunii Europene o are consființită atât de Constituția acestei țări (art.23 alin.ll), cât și de normele comunitare.
  • Dorim să vă confirmăm comportarea impecabilă de mai bine de 5 ani, atât a noii piste (07-25), cât și a platformei (pozițiile de parcare aeronave IO și I l). Starea acestora a fost confirmată și atestată atât de specialiști în infrastructura aeroportuară, cât și de utilizatorii acestora, piloții companiilor aeriene care aterizează și decolează de zeci de ori, zilnic, de la Cluj (Tarom, Wizz Air, Lufthansa, Turkish Airlines etc.). Nu îi putem bănui de subiectivism sau de alte interese decât cele pur profesionale, spre deosebire de „experții” și interesele de blocaj ale unor membri din comisiile de recepție numite de Președintele Consiliului Județean Cluj.
  • Am înțeles din mesajul dumneavoastră că sunteți foarte familiari cu ceea ce face sau intenționează să facă DNA Cluj și DLAF. Permiteți-ne să avem suspiciunile noastre. Adevărul e doar unul, oricum. Legat de interesul CFR Infrastructură și CFR Călători în realizarea proiectului intermodal, așa după cum dumneavoastră ați menționat în trecut,

este zero sau spre sabotare. Adică cele 2 companii nu își mai doresc să transporte niciun procent din pasagerii Aeroportului Cluj pe cale ferată și la fel este și în ceea ce privește marfa, din cauza propriilor lor viziuni de business, care evident le-a adus „bunăstarea” actuală. Dar există cerere mare de la alte companii, după cum bine ați fost informați de Aeroport în repetate rânduri. Prin urmare, poziția CFR nu indică că proiectul de intermodalitate este deficitar sau neimplementabil. Trebuie doar să existe voință și bună credință să se găsească soluții, așa după cum au făcut-o vecinii noștri de la Debrecen sau Budapesta, asta doar dacă ne dorim să construim ceva pentru comunitate și țară.

  • Suntem mirați că nu vă amintiți documentele întocmite chiar de dumneavoastră, Consiliul Județean Cluj, în 2010, când ați licitat concesionarea parcării auto din cadrul Aeroportului. Dacă veți răsfoi propria documentație, veți găsi suprafața pe care ați inclus-o în licitație, împreună cu condițiile de exploatare și redevența de închiriat de la concesionar. Aceasta cuprinde toată suprafața actuală a parcării auto, inclusiv pe cea pe care refuzați în mod constant să o considerați ca făcând parte din contractul cu UTI. Iarăși nu cunoaștem motivele refuzului, dar avem voie să le bănuim. Oricum nu țin de noi, Aeroportul Cluj, dar ne afectează siguranța pasagerilor și a noastră, a tuturor celor care lucrează în perimetru, precum și imaginea.
  • Vă înșelați profund în privința drepturilor noastre. Avem toate drepturile de a analiza sau a contesta numirea unor membri în Consiliul de Administrație al Aeroportului, cu atât mai mult cu cât aceasta nu respectă legea. In primul rând, noi toți, ca profesioniști în aviația civilă, angajați ai Aeroportului Cluj, care am contribuit și contribuim zilnic la dezvoltarea și bunul mers al activității acestuia suntem interesați de locul nostru de muncă. Noi de aici ne câștigăm existența. În al doilea rând, noi toți, împreună cu familiile noastre, ca și cetățeni ai județului Cluj, suntem interesați direct de tot ceea ce ne aparține, de bunurile comunității, între care Aeroportul este pe primul loc.

Este absolut îngrijorător modul în care ne sunt reprezentate interesele de către Consiliul Județean Cluj. Atitudinea aceasta pe care o cultivați permanent cu noi cetățenii, angajați ai Aeroportului, este de tipul „stăpâni — aserviți”. Și știm că nu suntem noi „stăpânii”, dar „aserviții” sunt chemați periodic să-și aleagă „stapanii” pentru că trăim în secolul 21 și într-un stat de drept în care drepturile și libertățile cetățenilor, dreptatea și respectarea legii sunt valori supreme și obligatorii. Cel puțin mai trăim cu speranța asta. Și după cum tot celebrul Caragiale a scris: „Bravos natiune! Halal să-ți fie! Eu pentru cine votez? ”

Cu stimă,

Președinte

Gabriel Ene